Skip to main content

Story

Het was al laat. Nog even snel op de fiets naar het werk om nog wat zaken af te handelen. Voor Tom, die als ZZP’er werkt in de dienstverlenende sector, dagelijkse kost.
Wind tegen, maar gelukkig ondersteunt zijn e-bike hem om tijd te winnen. Lekker snel. Nog een klein stukje en……..alles werd zwart.

Astrid zat in de auto en zag het gebeuren. Een man op een fiets die met hoge snelheid onderuit ging en roerloos op het asfalt bleef liggen. Ze aarzelde geen ogenblik. Ze stopte de auto, deed de gevarenlichten aan, stapte uit, keek daarbij goed om zich heen vanwege mogelijke gevaarlijke situaties en liep op het slachtoffer af. Als een geoefend eerstehulpverlener wist ze wat ze moest doen. Ze riep hem aan. Geen reactie. Controle ademhaling. Gelukkig, hij ademt nog. Direct 1-1-2 bellen en zorgen dat er zo snel mogelijk een ambulance komt. Zo, dat is geregeld. Nu verder.
Astrid legde haar jas over het slachtoffer heen om te voorkomen dat hij onderkoeld raakte en ging achter zijn hoofd zitten. Omdat ze door de val van het slachtoffer mogelijk nekwervelletsel vermoedde, stabiliseerde zij het hoofd van Tom en opende zijn mond en luchtweg met een speciale greep, dat jaw thrust ( ook wel: kaaklift) genoemd wordt. Zo bleef ze zitten, terwijl ze voortdurend de ademhaling bleef controleren. In de verte hoorde ze de sirenes……..

Schedel- en hersenletsels zijn alle verwondingen aan letsels aan het hoofd, aangezicht, de hersenen en de schedel. Hersenletsel kan optreden na een ongeval, het flink stoten van je hoofd of een ongelukkige val. Door een klap op het hoofd kunnen er bloedingen rondom of in de hersenen optreden. Vaak gaat dit gepaard met bewusteloosheid. Ook kunnen er botdeeltjes van de schedel de hersenen binnendringen als gevolg van een schedelbreuk.

Volgens de cijfers van VeiligheidNL belandden in Nederland 74.300 mensen na een fietsongeluk op de spoedeisende hulp, van wie 48.900 met ernstig letsel. Ongeveer de helft (49%) van de slachtoffers had een botbreuk, 13% van de slachtoffers had licht hersenletsel en 4% had ernstige schade aan de hersenen of de schedel.
Mensen van 55 jaar en ouder vormen bijna de helft (41%) van alle slachtoffers op de spoedeisende hulp. Ook kinderen tot elf jaar belanden regelmatig in het ziekenhuis.
Bij ouderen geldt verminderde spierkracht, een verminderd reactievermogen en juist een sneller bewegend voertuig als belangrijkste oorzaken van een ongeval.
Bij kinderen geldt het leren van de vaardigheid om te fietsen en het hebben van minder zicht op de gevaren van het verkeer als belangrijkste oorzaak.
De overheid, bij monde van minister Barry Madlener (Infrastructuur en Water), promoot daarom het dragen van een fietshelm. Op de vierde Dag van de fietshelm, 16 april 2025, is daarom de campagne “Zet ‘m op” gestart om meer mensen ertoe te bewegen om een fietshelm op te zetten. Nu doet slechts 4% van de fietsers dat.

Astrid kon handelend optreden, omdat ze een EHBO-opleiding gevolgd heeft.
Misschien denkt u bij het lezen van dit artikel er over om een EHBO-opleiding te gaan volgen.
Dat kan een volledige EHBO-opleiding zijn, maar er zijn ook modulaire opleidingen, zoals Eerste hulp aan kinderen. De meeste zorgverzekeraars vergoeden de kosten van deze opleiding. Raadpleeg hiervoor uw zorgverzekeraar, of kijk op onze website.
De opleiding is laagdrempelig en gecertificeerde docenten helpen u stap-voor-stap door de lesstof heen.
Op deze website vindt u onder ‘Aangesloten verenigingen’, een EHBO-vereniging bij u in de buurt.
EHBO Nederland heeft als missie ‘in ieder huishouden minimaal één eerstehulpverlener’. Bent u daar straks ook een van?

Voor vragen kunt u contact met ons opnemen via de ‘contactpagina’ op deze website.