Skip to main content

Story

Geknipt voor eerstehulpverlening

Auteur

Hans Vos
Voorzitter

De maandagen waren altijd de rustigste dagen. Weinig klanten, behalve de vaste klanten dan.
Dat waren de vaak wat oudere klanten die hun haar lieten doen: permanentje, kleurspoelinkje, dat soort werk. ‘Wat bij je past, maakt je mooi’, was  de slogan die op de ramen stond afgebeeld en die door Natasja was bedacht. Ze was er trots op.

Het was die dag nog vroeg en niet druk in de zaak. Natasja, haar collega Connie en haar chef John. Dat was het wel.
Connie was druk bezig met meneer Aarts, al jaren een vaste klant. John was druk bezig met het op orde brengen van de administratie en Natasja deed in afwachting van haar klant, waarmee ze over een kwartier een afspraak had staan, allerlei losse klusjes waaronder – heel belangrijk – het zetten van koffie.
Het gebruikelijke dagelijkse ritueel, totdat…….

“Meneer Aarts”, riep Connie. “gaat het wel goed met u?
Natasja was meteen gealarmeerd en liep op Connie af. Daar zag ze meneer Aarts zitten in de kappersstoel. Ze zag dat hij wat wilde zeggen, maar dat hij nauwelijks uit zijn woorden kwam. Hij leek ook verward. Opeens zag Natasja ook dat zijn rechtermondhoek en ooglid wat afhingen. “Meneer Aarts, til u uw armen eens op”, zei Natasja.
Meneer Aarts tilde zijn armen op en Natasja zag direct dat zijn linkerarm goed omhoog ging, maar zijn rechterarm nauwelijks.
“Bel 1-1-2”, riep Natasja naar John, die door alle consternatie uit zijn kantoortje was gekomen.


Jaarlijks krijgen zo’n 40.000 Nederlanders een beroerte. Dat zijn 110 mensen per dag!
Een beroerte is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij sprake is van een acuut probleem in de zuurstofvoorziening in een deel van de hersenen. Een beroerte wordt ook wel een CVA genoemd, dat staat voor Cerebro Vasculair Accident. Vrij vertaald betekent dit een ‘ongeluk in de bloedvaten van de hersenen’.
Hierbij raakt een bloedvat verstopt zodat de doorbloeding van een deel van de hersenen wordt geblokkeerd. Dat deel van de hersenen krijgt dan geen zuurstof meer en sterft af.
Een beroerte, of CVA, is een verzamelnaam voor een TIA, een herseninfarct en een hersenbloeding. Een TIA en een herseninfarct komen vaker voor dan een hersenbloeding. Een TIA (Transient Ischemic Attack) is een lichte vorm van een beroerte die kortdurend verschijnselen geeft. Na 24 uur zijn de klachten verdwenen.
Een slachtoffer met een beroerte kan verward reageren, moeilijk uit zijn woorden komen, spraak- en coördinatiestoornissen hebben. Ook kan het slachtoffer uitvalsverschijnselen of krachtverlies hebben van een arm en / of een been aan een zijde van het lichaam. Ook zie je vaak een afhangende mondhoek en ooglid bij het slachtoffer en kan er sprake zijn van hoofdpijn, misselijkheid, dubbel zien, of een vervormd beeld hebben tot zelfs bewustzijnsstoornissen. Paniek kan zich meester maken, want het slachtoffer beseft dat hier iets goed mis is.


Omdat Natasja haar EHBO-diploma gehaald heeft, onderkende zij direct het probleem en paste ze de Mond – Spraak – Arm = Beroerte alarm – test toe. Voorheen stond deze test bekend als de FAST-test. Ze liet ook direct 1-1-2 bellen toen ze bij deze test afwijkingen vond.
Ze bleef bij meneer Aarts aanwezig en controleerde of zijn ademhaling, hartslag en bewustzijn niet verder achteruit gingen.
Als bij een CVA binnen 4,5 uur de juiste diagnose wordt gesteld en de behandeling gestart is, is vaak een volledig herstel mogelijk. Gelukkig was dat bij meneer Aarts het geval.

Natasja heeft haar EHBO-diploma bij een vereniging in haar woonplaats gehaald. Wilt u meer leren over het verlenen van eerste hulp aan mensen, waaronder degenen met een beroerte? Kijkt u dan op de website van EHBO Nederland voor een vereniging bij u in de buurt.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden (een deel van) de kosten van de EHBO-opleiding. Raadpleeg hiervoor uw zorgverzekeraar. Of kijk op: www.ehbonederland.nl/praktische-informatie/vergoeding-zorgverzekeraar.
De opleiding is laagdrempelig en gecertificeerde docenten helpen u stap-voor-stap door de lesstof heen.
Dus meldt u aan. Hoe meer eerstehulpverleners er zijn, hoe veiliger Nederland wordt. Te beginnen in uw buurt.