Skip to main content

Risico-inventarisatie en -evaluatie

Beste werkgever,

Hartelijk welkom op de site van EHBO Nederland. Op onze site vindt u veel informatie over onze activiteiten en informatie over waar we als koepelorganisatie voor staan.
Met het openen van deze pagina laat u zien dat u interesse toont in het onderwerp Risico-inventarisatie en -evaluatie, vaak afgekort met RI&E of RIE.
Gelijktijdig laat u hiermee zien dat u de veiligheid, gezondheid en welzijn (VGW) van uw werknemers belangrijk vindt. Logisch, want goed functionerende en gemotiveerde werknemers zijn waarschijnlijk het grootste kapitaal van uw organisatie. Zij kennen immers uw organisatie, de processen en diensten als geen ander. Het zijn allemaal facetten die eraan bijdragen dat uw organisatie succesvol kan zijn.

Het onderhouden van uw ‘menselijk kapitaal’ is een logische vervolgstap. U doet dit door goed werkgeverschap te tonen. De wet verplicht u dit zelfs (artikel 7 : 611 Burgerlijk Wetboek). Werknemers hebben recht op een (sociaal) veilige werkplek en de RI&E helpt u daarbij.

Iedere werkgever is verplicht om een RI&E uit te voeren (artikel 5 Arbeidsomstandighedenwet).
U start met het in kaart brengen van de risico’s, die uw werknemers op het gebied van veiligheid, gezondheid en welzijn binnen uw bedrijf lopen. Het kan gaan om fysieke risico’s (valgevaar, afwezige of onduidelijke (veiligheids-)instructies, enzovoort), maar ook om sociale risico’s (grensoverschrijdend gedrag, als pesten, agressie, geweld, (seksuele) intimidatie, bedreiging, discriminatie en doxing).
Kortom, alle risico’s waardoor uw werknemers kunnen uitvallen. Dit is het inventariseren van de risico’s.
Nadat u de risico’s in kaart heeft gebracht, gaat u deze rangschikken van hoog risico tot laag risico. U gaat de risico’s prioriteren. Dat is het evalueren van de risico’s.
Vervolgens gaat u in een plan van aanpak beschrijven welke maatregelen u gaat nemen om de risico’s bij de bron weg te nemen, of – als dat niet mogelijk is – zoveel mogelijk te beperken. Aan deze maatregelen koppelt u een termijn waarbinnen de maatregelen gerealiseerd moeten zijn.
Als de maatregelen gerealiseerd zijn, begint het uitvoeren van de RI&E van voren af aan. Het is een cyclisch proces.

Als uw organisatie niet meer dan 25 werknemers in dienst heeft, mag u de RI&E zelf uitvoeren, mits u over ‘voldoende deskundigheid, ervaring en uitrusting beschikt om deze taken naar behoren te vervullen’ (artikel 13 lid 10 Arbeidsomstandighedenwet). Zijn beide voorwaarden niet van toepassing dan bent u verplicht om u te laten bijstaan door één of meerdere deskundige werknemers, die vaak preventiemedewerker, preventieadviseur, arbo-coördinator, of arbo-adviseur genoemd worden (artikel 13 lid 1 Arbeidsomstandighedenwet)

Wist u dat u ook eerstehulpverleners kunt inschakelen bij de uitvoering van een RI&E? Eerstehulpverleners zijn niet alleen getraind in het verlenen van eerste hulp bij ongevallen, maar ook in het voorkomen van ongevallen. ‘Letten op gevaar’ wordt hen al bij het begin van de opleiding met de paplepel ingegoten. Het zit als het ware in hun DNA ingebakken. Laat hen een ronde door uw pand en op uw terrein lopen met de opdracht om te kijken waar er zich mogelijke risico’s bevinden. Laat ze maar ‘letten op (mogelijk) gevaar’.

Overigens zit bij veel branches EHBO in het opleidingspakket. Denk bijvoorbeeld aan de zorg, horeca en kinderopvang. Misschien ook wel in uw branche. Stel u zelf de vraag of de argumenten waarom EHBO in de opleiding voor uw branche zit nog steeds valide zijn als de werknemer na zijn opleiding bij u in dienst is gekomen. Wij denken van wel. Stel u zelf ook de vraag of uw bedrijfshulpverleners voldoende toegerust zijn om op een doeltreffende manier eerste hulp te verlenen. Commerciële trainingsbureaus bieden vaak korte trainingen aan en dat is het dan. De vraag is dan hoeveel er bij uw BHV’ers blijft hangen een aantal maanden na het volgen van zo’n korte training van soms een dag of zelfs een dagdeel. Kunnen ze dan nog adequaat handelen? Zijn ze voldoende geoefend om dit te doen onder stressvolle situaties, zoals bij een reanimatie, of een ernstige bloeding? Als het er echt om gaat? Kunt u daar volmondig ja op zeggen? Ook dit zijn risico’s, die u moet meenemen in de RI&E.

Bij de verenigingen, die aangesloten zijn bij EHBO Nederland, wordt ruim aandacht besteed aan de competentie van eerstehulpverleners. Dat betekent niet alleen dat zij beschikken over kennis en vaardigheden voor het verlenen van eerste hulp, maar ook dat zij deze kennis en vaardigheden kunnen toepassen in elke situatie. Dit wordt de eerstehulpverleners geleerd in de opleidingslessen en, na het behalen van het door het Oranje Kruis gevalideerde diploma, verder getraind tijdens herhalingslessen en vervolgcursussen.
Eerstehulpverleners met een geldig diploma die hun geleerde kennis en vaardigheden actueel houden, zorgen dat u naar redelijkheid en billijkheid erop kunt vertrouwen dat uw organisatie een belangrijke stap heeft gezet om aan de wettelijke verplichting te voldoen om zorg te dragen voor deskundigheid en ervaring als het gaat om de inbedding van de eerstehulpverlening binnen uw organisatie. Misschien is er meer nodig. Bijvoorbeeld, omdat u directielid van een petrochemische fabriek bent.

Wellicht bent u met het lezen van dit artikel al overtuigd geraakt dat uw BHV’ers beter geschoold en getraind moeten worden op het gebied van eerstehulpverlening.
Neem in dat geval eens contact op met een bij EHBO Nederland aangesloten vereniging bij u in de buurt. Zij kunnen u nader advies geven en waar mogelijk kunnen maatwerkafspraken gemaakt worden.
U vindt de verenigingen op deze site onder Aangesloten verenigingen. Voor vragen kunt u ook contact met ons opnemen via het mailadres van ons secretariaat: secretariaat@ehbonederland.nl.

Dank u wel voor het lezen.

Met vriendelijke groet,
EHBO Nederland