Skip to main content

Oprichten EHBO-vereniging

EHBO Nederland heeft als slogan ‘in ieder huisgezin minimaal één eerstehulpverlener’. Ieder initiatief dat daaraan bijdraagt, ondersteunen wij van harte. Het oprichten van een EHBO-vereniging valt daaronder. Wellicht speelt u met het idee om een EHBO-vereniging op te richten. Het kan zijn dat er in uw woonplaats geen EHBO-vereniging is, of u besluit met een groepje gelijkgestemden of bijvoorbeeld uw Vereniging van Eigenaren (VVE) met andere bewoners een EHBO-vereniging op te richten. Hiervoor komt best wel wat kijken. Hieronder vindt u de stappen die u moet nemen voor de oprichting van een vereniging:

Voor het oprichten van een vereniging moeten er minimaal twee oprichters zijn. Dit in tegenstelling tot een stichting, waarbij volstaan kan worden met één oprichter. De medeoprichter kan ook een partner of een (volwassen) familielid zijn.
Een vereniging oprichten kan op drie manieren: een mondelinge afspraak, een onderhandse akte en door middel van een notariële akte.
Hierbij moet beseft worden dat de manier van oprichten (welke vorm / afspraak) verschillende rechtsgevolgen met zich meebrengt.
Er zijn twee soorten verenigingen: verenigingen met een beperkte rechtsbevoegdheid (‘informele vereniging’) en verenigingen met een volledige rechtsbevoegdheid (‘formele vereniging’).

Verenigingen met een beperkte rechtsbevoegdheid:

  • zijn niet door een notaris opgericht;
  • hebben een ledenbestand en deze leden treden als een georganiseerde groep naar buiten toe;
  • kunnen eigen gemaakte statuten hebben, maar dat hoeft niet;
  • kunnen geen onroerend goed op naam hebben of erfenissen ontvangen.

EHBO Nederland raadt het af om te kiezen voor een beperkte rechtsbevoegdheid en adviseert om te gaan voor een vereniging met een volledige rechtsbevoegdheid.
Dat heeft allereerst te maken met de aansprakelijkheidsstelling vanuit de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen(WTBR) en in de tweede plaats dat in Nederland vaak alleen verenigingen met een volledige rechtsbevoegdheid in aanmerking komen voor subsidies. In de derde plaats kunnen verenigingen met een volledige rechtsbevoegdheid legaten en erfenissen ontvangen.

Het oprichten van een vereniging met een volledige rechtsbevoegdheid betekent een gang naar de notaris. De notaris kan voor de vereniging statuten opstellen die ‘WTBR -proof’ zijn. De notariële kosten voor het oprichten van een vereniging lopen uiteen van 240 euro tot aan 850 euro (2024).
In de statuten staan verplichte zaken, zoals de naam van de vereniging, het doel, hoe de bestuurders benoemd en ontslagen worden en wat er gebeurt met het vermogen als de vereniging stopt. Mocht uw vereniging in aanmerking willen komen voor de ANBI-status (zie laatste tekstblok) bent u verplicht om in uw statuten een clausule op te nemen waarin staat dat het eventuele batig liquidatiesaldo bij ontbinding of opheffing van uw vereniging besteed moet worden ten behoeve van een algemeen nut beogende instelling met een doel dat zoveel mogelijk met het doel van uw vereniging overeenkomt.

Omdat de vereniging een algemeen belang dient, wordt aangeraden om contact op te nemen met de verantwoordelijke wethouder van uw gemeente. Grote kans dat de gemeente het belang inziet van een EHBO-vereniging binnen uw contreien (denk aan de aanrijtijd van ambulances!) en kunnen zij financiële en juridische ondersteuning bieden. Denk bij het bieden van financiële ondersteuning aan subsidie voor de aanschaf van materialen, zoals verbandmateriaal, verbandkoffers, beademingspoppen, enzovoorts.
De Nederlandse wetgeving vereist dat het bestuur van een vereniging ten minste bestaat uit een voorzitter, een secretaris en een penningmeester, of in de statuten moet anders bepaald zijn (nb.: voor de oprichting zijn minimaal twee personen vereist).
Als een vereniging formeel wordt, wordt het een rechtspersoon. Deze is vervolgens aansprakelijk als er iets misgaat. Om deze reden is het aan te bevelen om de vereniging ook in te schrijven in het Handelsregister van de plaatselijke Kamer van Koophandel (KVK). De hoofdelijk aansprakelijkheid van bestuurders (bij faillissementen, of onbehoorlijk bestuur) blijft hierdoor beperkt. Dit doet u ná de oprichting bij de notaris.

Ook is het sinds 27 september 2020 verplicht om de bestuurders in te schrijven in het UBO-register van de KVK. UBO staat voor ‘ultimatum benificial owner’ (= uiteindelijke belanghebbende) en is bedoeld om witwassen van gelden tegen te gaan. Het UBO register maakt onderdeel uit van het Handelsregister. Voor de inschrijving in het UBO register gebruikt u formulier 33 (inschrijving UBO voor een vereniging, coöperatie of onderlinge waarborgmaatschappij), dat u op de site van de KVK kunt vinden.
Verklaringen omtrent het gedrag (VOG) voor de bestuurders en leden, die namens uw vereniging diensten bij evenementen gaan verrichten, kunt u aanvragen bij Justis. Hiervoor is eHerkenning noodzakelijk (soort DigiD voor bedrijven, stichtingen, verenigingen en kerken).

EHBO Nederland onderzoekt momenteel of zij eHerkenning kunnen aanvragen, waarmee alle aangesloten verenigingen een gratis VOG voor hun eerstehulpverleners – die namens de vereniging ingezet worden bij evenementen – en hun bestuurders kunnen aanvragen.
Voor het geven van opleidingen kan contact gezocht worden met de Nederlandse Organisatie Docenten EHBO (NODE) en de Vereniging Lotus Nederland. Een link naar beide organisaties staat op de website van EHBO Nederland.
Zodra de vereniging tot stand is gekomen, kan deze aangemeld worden bij EHBO Nederland via het secretariaat: secretariaat@ehbonederland.nl.
Via EHBO Nederland kunt u tegen een gereduceerd tarief materialen aanschaffen bij Medicall Life Support, zoals verbandmateriaal, verbandkoffers, hesjes, beademingspoppen, et cetera.

EHBO Nederland is door de Belastingdienst aangewezen als een algemeen nut beogende instelling (ANBI) en heeft een groepsbeschikking ANBI (nummer 165). Ook uw vereniging kan in de groepsbeschikking worden opgenomen worden, waarmee uw vereniging meteen ook de ANBI-status heeft en waarmee u en uw donateurs fiscale voordelen heeft.
Voor meer informatie: zie deze pagina op de website van EHBO Nederland.

Samenvattend

  • voor de oprichting van de vereniging zijn minimaal twee personen nodig.
  • wetgeving: verplicht voorzitter, secretaris en penningmeester.
  • neem contact op met de verantwoordelijke wethouder en bespreek wat mogelijk is aan ondersteuning voor het tot stand brengen van een EHBO vereniging in uw gemeente.
  • als je kiest voor een vereniging met beperkte rechtsbevoegdheid kun je eigen gemaakte statuten opstellen en is geen notaris nodig. Wordt afgeraden i.v.m. hoofdelijke aansprakelijkheidsstelling bij faillissementen en/of onbehoorlijk bestuur.
  • als je kiest voor een vereniging met volledige rechtsbevoegdheid:
    • naar de notaris voor het opstellen van de formele statuten;
    • naar de (website van de) KVK voor inschrijving in het Handelsregister en UBO register (kan online)
  • contract opnemen met NODE en Vereniging Lotus Nederland voor het organiseren van opleidingen.
  • aanmelden van de vereniging bij EHBO Nederland.

En als alles geregeld is: reclame maken voor de vereniging. Hoe meer mensen eerste hulp kunnen verlenen, des te beter het is.