Overleg koepels met het Oranje Kruis
Op vrijdag, 22 november 2024, is er een overleg geweest tussen de voorzitters van de drie koepels (EHBO Nederland, Nationale Bond en KNV) met het Oranje Kruis.
Hierbij zijn diverse onderwerpen aan de orde geweest, die ik hieronder in het kort benoem:
Verbeteren cursuskiezer
Hierover zijn veel klachten ontvangen. Met name gaan de klachten over de moeizame wijze waarop verenigingen hun cursussen in deze cursuskiezer kwijt kunnen. Dat moet eenvoudiger en sneller kunnen.
Het Oranje Kruis neemt deze klachten serieus en zal hierover met een bericht komen in hun Nieuwsbrief.
Momenten diplomaverlengingen
Voorheen waren er in het jaar twee momenten waarop de diplomaverlengingen aangevraagd konden worden: april en oktober.
Dit is losgelaten en de verenigingen moeten de verlengingen nu aanvragen op het moment dat het diploma dreigt te verlopen. Dit is een lastenverzwaring voor de verenigingen. Waar voorheen de secretaris van de vereniging slechts twee keer per jaar de administratie moest doorlopen om te kijken welke diploma’s verlengd moeten worden, moet dat nu elke maand gebeuren.
De koepels hebben aangegeven dat dit niet wenselijk is en dat de mogelijkheid om de verlengingen op twee momenten in het jaar aan te vragen weer terug moet komen.
Vertegenwoordiging EHBO-koepels bij het Oranje Kruisboekje
De EHBO-koepels willen betrokken worden bij de totstandkoming van het nieuwe Oranje Kruisboekje, dat volgens planning in 2026 moet uitkomen.
De wens is om te komen tot meer diepgang. Een veelgehoorde klacht vanuit de hoek van instructeurs is dat het huidige boekje slechts één toon heeft: bel 1-1-2.
Ook werd de opmerking geplaatst dat het Oranje Kruisboekje teveel vanuit het gezichtspunt van de professionele hulpverlening geschreven is, waarmee de ‘leek’, die we liever als ‘getrainde niet-professional’ betiteld willen zien, hierin wat bekaaid vanaf komt.
Verder is ook de wens geuit om in het nieuwe boekje ook de digitale hulpverlening op te nemen. Dit naar aanleiding van de opgedane kennis uit onze digitale wedstrijd in 2022.
Het Oranje Kruis pakt dit verder op.
Fysieke pasjes
Het Oranje Kruis heeft aangegeven te stoppen met de uitgifte van fysieke pasjes. In de plaats hiervan willen zij overgaan tot digitale pasjes. Reden: kostenbesparing.
De koepels hebben hiertegen bezwaar aangetekend. Vooral bij evenementen is het handig dat eerstehulpverleners een pasje kunnen laten zien. Er is voorgesteld om een pasje te ontwikkelen met aan de voorzijde de naam (en eventueel pasfoto) van de eerstehulpverlener te plaatsen en op de achterzijde een QR-code waarmee de gegevens (bijv. de behaalde onderdelen, geldigheid, etc.) opgehaald kunnen worden. Voordeel is dat dan maar één pasje per eerstehulpverlener gemaakt hoeft te worden in plaats van een pasje per verlenging.
Wordt vervolgd.
Zorgverzekeraar
Het Oranje Kruis en OHRA bieden samen een collectieve zorgverzekering aan voor alle diplomahouders. OHRA heeft vergoedingen voor EHBO-opleidingen of – contributies in het basispakket zitten. Bij andere zorgverzekeraars zitten deze vergoedingen, of delen daarvan, in het aanvullende zorgpakket. Meer informatie.
De wens is uitgesproken dat deze vergoedingen standaard in het basispakket terecht komen. Het is echter de Nederlandse Zorgautoriteit die bepaalt welke vergoedingen wel en welke vergoedingen niet in het basispakket terecht komen.
Het Oranje Kruis gaat samen met de koepels bekijken in hoeverre we invloed kunnen uitoefenen.
Tekort aan instructeurs
We zien het aantal instructeurs teruglopen. Directeur Oranje Kruis, Ton van Klaveren, noemt instructeurs “de ruggengraat van de dingen die we doen”.
Punt van kritiek van de koepels zijn de kosten die verbonden zijn aan het instructeurschap. Aanvullende opleidingen, die vaak door commerciële partijen gegeven worden, kosten vaak meer dan de hele opleiding om Oranje Kruis-instructeur te worden. Velen haken daardoor af.
Het Oranje Kruis en de drie koepels gaan gezamenlijk bekijken hoe we dit tij kunnen keren.
Competentiegericht toetsen
Tijdens het Oranje Kruis Event op 16 november in Nieuwegein is er een presentatie geweest over competentiegericht toetsen. Hierop zijn positieve reacties gekomen.
Reden waarom het Oranje Kruis het competentiegericht toetsen wil invoeren is dat de examens teruglopen. Het is niet zo dat het competentiegericht toetsen in de plaats van de examens komt. Beide blijven naast elkaar bestaan. Het Oranje Kruis komt nog met een antwoord op de vraag hoe de kwaliteit bij competentiegericht toetsen gewaarborgd wordt.
ICT-traject Oranje Kruis
Directeur Oranje Kruis Ton van Klaveren noemt dit traject een ‘zoektocht’. Op dit moment is hij in gesprek met een externe partij, maar in zijn ogen verloopt alles langzamer dan gehoopt.
Ton gaat er nu voorzichtig vanuit dat het nieuwe ICT-systeem – inclusief de vernieuwing van de portal – eind 2025 geïmplementeerd kan worden. Maar zelfs daar is hij niet zeker van.
Zodra e.e.a. zijn beslag gaat krijgen wil hij vanuit de koepels een klankbordgroep samenstellen.
We wachten het af.