Skip to main content

Story

In shock

Story van 3 september 2024.
In shock

Auteur

Hans Vos
Voorzitter

Het was een drukke dag geweest voor Samira. Een proefwerk voor wiskunde, waar ze toch al niet zo goed in was, plus een paar langdradige lessen waaraan maar geen eind leek te komen. Boeien!
En dan die leraren. Je moet toch echt een hekel aan jezelf hebben om leraar te willen worden.
Maar gelukkig zit die lange, saaie schooldag er weer op en zit ze weer op haar fiets op weg naar haar huis. Haar vriend Cemal zou komen eten.
Omdat ze snel bij haar vriend wil zijn, besluit ze om de kortere weg door het park te nemen. Scheelt toch bijna vijf minuten.
Even haar telefoon checken. Niets gemist? Of toch? Misschien heeft Cemal haar wel geappt en heeft ze dit totaal gemist. Dat zou een ramp zijn…….
Gelukkig was dat niet het……………………………………. BAM, daar lag ze op straat.
Even versuft keek ze om zich heen. Een kuil in de weg. Compleet over het hoofd gezien.
Ze wrijft over haar buik. Ze is vervelend met haar buik op het stuur terecht gekomen. Auw.
Samira staat op, pakt haar fiets en fietst met een zeurende buikpijn naar huis.

Thuis aangekomen vertelt ze aan Cemal wat er gebeurd is. Cemal kijkt haar vreemd aan. Hij vindt dat ze er bleek uitziet. En zweten en hijgen na een stukje fietsen, is ook niets voor Samira. Hij vertrouwt het niet. “Kom, het is al laat en we gaan even langs de huisartsenpost”, aldus Cemal.
Daar aangekomen gaat het een stuk slechter met Samira. Ze voelt zich doodziek en is bang, want ze voelt dat het niet goed met haar gaat. De arts ziet dit ook en stuurt haar direct door naar de spoedeisende hulp in het ziekenhuis. Ze is in shock.


Als het in de media gaat over ‘shock’, dan gaat het meestal over een geestelijke hersentoestand, waarbij sprake is van een sterk verminderd bewustzijn en cognitieve functies. Mensen in deze toestand zijn meestal volledig bewegingsloos en reageren niet meer op de buitenwereld.
Deze vorm van shock werd voor het eerst onderkend in de Eerste Wereldoorlog (1914 – 1918) bij soldaten in de loopgraven en werd toen ‘shellshock’ genoemd dat ontstond door traumatische ervaringen. Tegenwoordig wordt hiervoor de meer algemene medische term ‘stupor’ (= verdoving, bedwelming) gebruikt.

Dit is echter niet de vorm van shock, waarmee Samira te kampen had. Hier spreken we over shock in de betekenis van een levensbedreigende toestand waarbij het bloed niet goed kan circuleren. Bloed is het transportmiddel van het lichaam om zuurstof bij de lichaamscellen te krijgen. Het gevolg van het niet goed circuleren van bloed is dat er een tekort aan zuurstof in de weefsels en organen ontstaat, waardoor deze afsterven.
Het falen van de bloedsomloop – en daarmee het ontstaan van shock – kan diverse oorzaken hebben. Denk hierbij bijvoorbeeld aan bloedverlies van 1 liter bloed en meer, ernstig vochtverlies door diarree, ernstige botbreuken en allergische reacties.
Shock gaat gepaard met verschijnselen. Het slachtoffer maakt een ernstig zieke indruk en is vaak ook angstig. Het slachtoffer ziet bleek, voelt koud en klam aan en heeft dorst.


Een eerstehulpverlener kan een shock niet opheffen. Wel kunnen maatregelen getroffen worden om te voorkomen dat de shock zich verder ontwikkelt. De belangrijkste eerste stap is het (laten) bellen van 1-1-2. Het slachtoffer is immers in levensgevaar.
Hoe sneller professionele hulp aan het slachtoffer geboden kan worden, hoe groter de overlevingskansen zijn.
Tijdens het volgen van een EHBO-cursus leert u hoe u een shock kunt herkennen en wat u wel en wat u niet moet doen bij shock. U leert daar onder meer hoe u een uitwendige bloeding kunt stelpen en hoe u het slachtoffer kunt helpen bij het toedienen van een adrenaline auto-injector in het geval van een allergische reactie.

Het zien van een slachtoffer met shock maakt indruk. Cemal en Samira hebben dit ondervonden.
Gelukkig is Samira er weer bovenop gekomen. Het had zo anders kunnen aflopen.
Beiden hebben na dit voorval besloten om een EHBO-cursus te gaan volgen. Op de website van EHBO Nederland vonden ze onder ‘Aangesloten verenigingen’ een vereniging bij hen in de buurt, waar ze inmiddels begonnen zijn met de cursus. Zie Aangesloten verenigingen voor een vereniging bij u in de buurt.

EHBO-cursussen zijn laagdrempelig. Een vooropleiding is niet nodig. Ervaren docenten helpen u stap-voor-stap door de lesstof heen en werken daarbij samen met LOTUS-slachtoffers, die letsels en ziekten op een treffende wijze uitbeelden. LOTUS staat voor Landelijke Opleiding Tot het Uitbeelden van Slachtoffers.
De kosten van een EHBO-cursus zijn niet hoog en veel zorgverzekeringen vergoeden (een deel van) deze kosten. Raadpleeg hiervoor uw zorgverzekering, of kijk op www.zorgwijzer.nl/vergoeding/ehbo-cursus
Via deze website kunt u op een gemakkelijke wijze zien welke zorgverzekeraar de EHBO-cursus in het pakket heeft opgenomen.

EHBO Nederland streeft er naar dat er in elk huishouden minimaal één eerstehulpverlener is.
Goede eerste hulpverlening draagt bij aan het voorkomen van verergering van letsels en erger. Daarmee wordt de secundaire hulpverlening (artsen, verpleegkundigen, ambulancepersoneel) ontlast.
Doet u mee? Meldt u zich dan aan bij één van onze verenigingen. Samen maken we Nederland veiliger en houden we de zorgkosten laag.