Voorlichting WBTR
Op zaterdag 17 februari is in het Van der Valk Hotel Vianen een voorlichting over de Wet Bestuur en Toezicht Rechtspersonen (WBTR) gegeven voor de aangesloten leden van EHBO Nederland. Deze voorlichting werd onder grote belangstelling verzorgd door notaris Johan Wolterink uit Alphen aan den Rijn.
In zijn voorlichting ging de heer Wolterink in op de aanleiding van deze wet, de verantwoordelijkheden die deze wet legt op besturen en de aansprakelijkheid voor de besturen bij het niet naleven van de wet, die op 1 juli 2021 in werking is getreden. De heer Wolterink legde vooral de nadruk op de aansprakelijkheid van het bestuur en gaf voorbeelden met betrekking tot de statuten en de financiële administratie.
Met betrekking tot de statuten vertelde de heer Wolterink dat hierin regels opgenomen moeten zijn over ‘ontstentenis’ (bv. overlijden of ontslag) en ‘belet’ (bv. ziekte) van bestuurders en dat een bestuurder niet meer stemmen kan uitbrengen dan de andere bestuurders tezamen. Daarbij werd aangegeven dat uit de WBTR afgeleid kan worden dat er een onderscheid bestaat tussen ‘de statuten kloppen niet’ (termijn voor aanpassing bij de notaris) en ‘de statuten worden niet nageleefd’ (onbehoorlijk bestuur).
Ook ging notaris Wolterink uitgebreid in op het begrip ‘tegenstrijdig belang’. Hiervan is sprake als een bestuurder van een vereniging bij een besluit een direct of indirect persoonlijk belang heeft dat strijdig is met het belang van de vereniging. Denk aan het geval dat een vereniging een bepaald pand wil huren voor haar activiteiten en een van de bestuurders van de vereniging verhuurder is van dat pand. Het persoonlijk belang van de bestuurder is in dat geval tegenstrijdig aan het belang van de vereniging. De bestuurder heeft immers belang dat zijn pand verhuurd wordt voor een zo hoog mogelijke huur. De vereniging heeft belang bij een pand met een zo laag mogelijke huur. De besluitvormingsregeling van de WBTR houdt in dat, indien een bestuurder een persoonlijk belang heeft dat tegenstrijdig is met het belang van de vereniging, hij niet mag deelnemen aan de besluitvorming.
Over het voeren van een financiële administratie gaf de heer Wolterink aan dat niet alleen de penningmeester, maar het hele bestuur hierin een onbehoorlijke taakvervulling verweten kan worden. Het hele bestuur is verantwoordelijk voor de uitvoering en registratie van het financiële beleid. Tot slot ging notaris Wolterink in op het inschrijven van de bestuurders in het Handelsregister en het UBO-register van de Kamer van Koophandel, de regels voor digitaal vergaderen en digitaal stemmen en de regels met betrekking tot bestemming van het batig saldo van een vereniging met een ANBIstatus bij opheffing van de vereniging.
Gezien de vele vragen die gesteld werden, kan gesteld worden dat de bijeenkomst aan een behoefte heeft voorzien.
Op de website van EHBO Nederland zal de presentatie van notaris Wolterink geplaatst worden. Straks op de nieuwe website kunt u uitgebreidere informatie over de WBTR, en wat dit voor u en uw vereniging betekent, terugvinden.